Lody dla wszystkich fanów czekolady - lody czekoladowe. Czekolady nigdy za wiele!
Do przygotowania lodów potrzebujemy:
- 400 ml mleka
-
cukier waniliowy
-
opcjonalnie może byc też trochę prawdziwej wanilii- 1/2 filiżanki cukru drobnego białego cukru (spokojnie można zmniejszyć ilość cukru)
- 4 żółtka
- 150 ml słodkiej kremówki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
Zagotować mleko ze śmietaną, cukrem waniliowym i laską wanilii. Odstawić na bok.
Wyłowić laskę wanilli. Mleko dodawać po woli do żółtek ubitych z cukrem. Ponownie zagotować, aż całość zacznie gęstnieć wtedy zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać roztopioną czekoladę - całość wymieszać. Zamrażać kilka godzin mieszając co ok 30-60 minut. Wyjąć z zamrażarki ok 15 minut przed podaniem.
- 150 ml słodkiej kremówki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
Zagotować mleko ze śmietaną, cukrem waniliowym i laską wanilii. Odstawić na bok.
Wyłowić laskę wanilli. Mleko dodawać po woli do żółtek ubitych z cukrem. Ponownie zagotować, aż całość zacznie gęstnieć wtedy zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać roztopioną czekoladę - całość wymieszać. Zamrażać kilka godzin mieszając co ok 30-60 minut. Wyjąć z zamrażarki ok 15 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz