piątek, 16 maja 2014
Rabarbar pod kruszonką
Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy:
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 małe jabłka
- odrobinę mąki
- 1/5 szklanki cukru
- garść płatków owsianych
- odrobinę masła
- odrobinę wina
Przygotować kruszonkę: w misce wymieszać odrobinę masła, pokrojonego w drobną kostkę, cukru, maki i płatków owsianych.
Całość zagnieść rękoma, aż utworzy się kruszonka.
Rabarbar i jabłka umyć, obrać i pokroic na kawałki. W garnku rozgrzać masło i wrzucić rabarbar i dusić do miękkości. Dodac cukier i gotować do rozpuszczenia. Dodać wino i gotowac kolejne 5-10 minut. Wino można zastąpić sokiem owocowym - jabłkowym czy wiśniowym jeżeli przygotowujemy deser dla dzieci. Na dno kokilek kładziemy po dwie łyżki ugotowanego rabarbaru. Potem jabłka i na wierzch kruszonkę.
Życzę Wam smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz