poniedziałek, 12 maja 2014

Kolonialna zupa z kurczaka

Przepis podesłałam od mojej cioci. Obydwie uwielbiamy curry za jego pikantny smak i aromat. Ta zupa też jest lekko pikantna, aromatyczna. Polecam wypróbować!



Szybko Tanio Smacznie - Kolonialna zupa z kurczaka


Do przygotowania zupy potrzebujemy:

- 1/2 szklanki posiekanej cebuli 

- 2 łodygi selera naciowego, posiekane 

- 1 marchewka, pokrojona w kostkę 

- 1/4 kostki masła 

- 1 1/2 łyżki mąki 

- 1 1/2 łyżeczki curry w proszku 

- 4 szklanki bulionu z kurczaka 
- 1/2 jabłka, rdzeniem i posiekane 
- 1/4 szklanki białego ryżu 
- 1 pierś z kurczaka bez kości pokrojona w kostkę 
- sól, pieprz
- 1 szczypta suszonego tymianku 
- śmietana kremówka/jogurt

Cebulę, seler, jabłko i marchew podsmażyć. Dodać  mięso, przyprawy i bulion.
Gotować ok 20 minut. Dodać ryż i gotować do miękkości. Można podać z kleksem śmietany i posiekaną pietruszką.  

Szybko Tanio Smacznie - Kolonialna zupa z kurczaka

Szybko Tanio Smacznie - Kolonialna zupa z kurczaka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz