Przepis podesłałam od mojej cioci. Obydwie uwielbiamy curry za jego pikantny smak i aromat. Ta zupa też jest lekko pikantna, aromatyczna. Polecam wypróbować!
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1/4 kostki masła
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/2 jabłka, rdzeniem i posiekane
- 1/4 szklanki białego ryżu
- 1 pierś z kurczaka bez kości pokrojona w kostkę
- sól, pieprz
- 1 szczypta suszonego tymianku
- śmietana kremówka/jogurt
Cebulę, seler, jabłko i marchew podsmażyć. Dodać mięso, przyprawy i bulion.
Gotować ok 20 minut. Dodać ryż i gotować do miękkości. Można podać z kleksem śmietany i posiekaną pietruszką.
Gotować ok 20 minut. Dodać ryż i gotować do miękkości. Można podać z kleksem śmietany i posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz