Polecam przeczytać sobie trochę o szparagu lekarskim, czyli tym, którego tak chetnie zjadamy!
Tarta ze szparagami
potrzebujemy:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g szparagów
- 2 jajka
- chudy biały twaróg
- 2 łyżki jogurt greckiego chudego
- sól, pieprz
- zioła
Ciasto francuskie wykładamy wcześniej z lodówki bądź z zamrażarki.
Zostawiamy na dłuższy czas w temperaturze pokojowej - wyjęte bezpośrednio z lodówki jest mało plastyczne i kruszy się.
Zostawiamy na dłuższy czas w temperaturze pokojowej - wyjęte bezpośrednio z lodówki jest mało plastyczne i kruszy się.
Ciastem wykładamy formę, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach aż będzie złoto-brązowe.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Szparagomobcinamy końcówki.
Białe szparagi obieramy, zielone nie.
Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gotującej się wody (dzięki temu szybciej się ugotują).
Gdy będą miękkie odcedzamy i studzimy.
Do miski wrzucamy twaróg, rozduszamy widelcem i dodajemy jogurt oraz przyprawy.
Wbijamy dwa jajka i całość mieszamy.
Białe szparagi obieramy, zielone nie.
Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gotującej się wody (dzięki temu szybciej się ugotują).
Gdy będą miękkie odcedzamy i studzimy.
Do miski wrzucamy twaróg, rozduszamy widelcem i dodajemy jogurt oraz przyprawy.
Wbijamy dwa jajka i całość mieszamy.
Na upieczony spód kładziemy farsz serowy i układamy kawałki szparagów.
Można też dodać pomidorki koktajlowe i inne warzywa.
Można też dodać pomidorki koktajlowe i inne warzywa.
Pysznie wygląda, bardzo smakowicie :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie a jak się spodoba... może wspólna obserwacja?
Pozdrawiam :)