sobota, 10 maja 2014

Tarta ze szparagami

Polecam przeczytać sobie trochę o szparagu lekarskim, czyli tym, którego tak chetnie zjadamy!


Szybko Tanio Smacznie - Tarta ze szparagami



Tarta ze szparagami


potrzebujemy:

- opakowanie ciasta francuskiego

- 500 g szparagów

- 2 jajka
- chudy biały twaróg
- 2 łyżki jogurt greckiego chudego
- sól, pieprz
- zioła


Ciasto francuskie wykładamy wcześniej z lodówki bądź z zamrażarki.
Zostawiamy na dłuższy czas w temperaturze pokojowej - wyjęte bezpośrednio z lodówki jest mało plastyczne i kruszy się.
Ciastem wykładamy formę, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach aż będzie złoto-brązowe.

W tym czasie przygotowujemy farsz.
Szparagomobcinamy końcówki.
Białe szparagi obieramy, zielone nie.
Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gotującej się wody (dzięki temu szybciej się ugotują).
Gdy będą miękkie odcedzamy i studzimy.

Do miski wrzucamy twaróg, rozduszamy widelcem i dodajemy jogurt oraz przyprawy.
Wbijamy dwa jajka i całość mieszamy.

Na upieczony spód kładziemy farsz serowy i układamy kawałki szparagów.
Można też dodać pomidorki koktajlowe i inne warzywa.


Szybko Tanio Smacznie - Tarta ze szparagami

Szybko Tanio Smacznie - Tarta ze szparagami

Szybko Tanio Smacznie - Tarta ze szparagami

Szybko Tanio Smacznie - Tarta ze szparagami

Szybko Tanio Smacznie - Tarta ze szparagami

Szparagi

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda, bardzo smakowicie :))
    Zapraszam do siebie a jak się spodoba... może wspólna obserwacja?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń