W ciągu tygodnia każdy wstaje o innej porze i ten najważniejszy posiłek konsumujemy oddzielnie.
Dzisiaj mam propozycję na przepyszne placuszki śniadaniowe, które są szybkie w przygotowaniu, smaczne i pożywne.
Idealnie nadają się na leniwe, rodzinne sobotnie/niedzielne śniadanie.
Z racji braku glutenu są idealne dla alergików, ale myślę, że przypadną one wszystkim głodomorom do gustu!
potrzebujemy:
- ugotowaną kaszę jaglaną
- jedno jajko
- jabłko (można je zastąpić bananem)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kaszę ugotować, do naszych placuszków potrzebujemy 7-8 łyżek ugotowanej kaszy.
Zblendować razem z całym jajkiem, jabłkiem i skrobią.
Zblendować razem z całym jajkiem, jabłkiem i skrobią.
Ciasto musi być jednolitej, gęstej konsystencji.
Patelnię z odrobiną tłuszczu rozgrzewamy na średnim ogniu.
Nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Można je podawać z konfiturą owocowa, miodem lub cukrem pudrem.
Uwielbiam takie placuszki :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper placuszki :-) pyszne na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńO kurczę! Ostatnio polubiłam się z kaszą jaglaną, więc muszę spróbować tego przepisu, bo wygląda apetycznie ! ! :)
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie ;) : http://morphink.blogspot.com/