Babka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 250 ml mleka roślinnego
- 50 g oleju roślinnego
- 100g mąki gryczanej
- 200g mąki z migdałów
- proszek do pieczenia
- 1 banan
- sok z cytryny
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
Opcjonalnie: jagody lub inne owoce
Mleko z olejem i cukrem zagotować po czym ostudzić. Obydwie mąki przesiać, dodać proszek, cynamon i płynne składniki. Banana rozdusić widelcem, skropić cytryną i wymieszać z resztą ciasta. Na sam koniec dodać jagody.
Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut.
Wygląda na naprawdę fajnie puszystą :D
OdpowiedzUsuńI nawet po nocy w lodówce była super puszysta :)
UsuńAle super babka :-) musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńOjjjjj była bardzo smaczna, ale mój Małż, który na wszystkie moje wypiekowe wybryki patrzy z dużą rezerwą stwierdził, ze było pyszne.
UsuńNo a potem ludziska u Niego w pracy mówili, że takie super ciacho ;)
pyszności!
OdpowiedzUsuńA skąd masz jagody? Szczesciara; )
OdpowiedzUsuńA z Lidla ;)
UsuńKupiłam takie w słoiczku.
Można też użyć innych owoców jak jabłka, gruszki albo owoce leśne.
Pozdrawiam
Fajne, apetycznie wyglądające ciacho. :)
OdpowiedzUsuń