środa, 25 marca 2015

Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy.

Babka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste.

Szybko Tanio Smacznie - Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy.


Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

- 250 ml mleka roślinnego
- 50 g oleju roślinnego
- 100g mąki gryczanej
- 200g mąki z migdałów
- proszek do pieczenia
- 1 banan 
- sok z cytryny
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy

Opcjonalnie: jagody lub inne owoce

Mleko z olejem i cukrem zagotować po czym ostudzić. Obydwie mąki przesiać, dodać proszek, cynamon i płynne składniki. Banana rozdusić widelcem, skropić cytryną i wymieszać z resztą ciasta. Na sam koniec dodać jagody.
Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut.

Szybko Tanio Smacznie - Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy.


Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

8 komentarzy:

  1. Wygląda na naprawdę fajnie puszystą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super babka :-) musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjjjj była bardzo smaczna, ale mój Małż, który na wszystkie moje wypiekowe wybryki patrzy z dużą rezerwą stwierdził, ze było pyszne.
      No a potem ludziska u Niego w pracy mówili, że takie super ciacho ;)

      Usuń
  3. A skąd masz jagody? Szczesciara; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z Lidla ;)
      Kupiłam takie w słoiczku.
      Można też użyć innych owoców jak jabłka, gruszki albo owoce leśne.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Fajne, apetycznie wyglądające ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń