potrzebujemy:
nadzienie
- 2 łyżki bułki tartej
- czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ew można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać ze słoikowym)
- kawałek masła
- czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ew można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać ze słoikowym)
- kawałek masła
- suszoną żurawinę
W misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę.
Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso).
mięso
- drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem i posypać żurawiną. W zależności od proporcji otrzymamy ostrzejszą lub słodszą roladę - im więcej żurawiny tym słodszy smak mięsa po upieczeniu.
Następnie wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować.
Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki.
Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut.
Podawać gorące, chociać roladki świetnie smakują też na zimno.
Pyszne roladki :-)
OdpowiedzUsuń