Miałam okazję odświeżyć swój fiński.
Piątkowe bezmięsne danie!
Pierogi karelskie
potrzebujemy:
nadzienie
- 100 g masła
- 0.5 l wody
- 250 g ryżu
- 250 mleka
- 2 łyżeczki soli
Rozpuszczamy masło w ciepłej wodzie, wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu. Po 30 min wlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.
ciasto
- 250 mąki pszennej
- 250 mąki żytniej
- 200 ml wody
- sól
- jajko
Ciasto zagniatamy jak na pierogi. Wycinamy za pomocą szklanki okręgi które nadziewamy papką ryżową.
Powinny mieć kształt wrzecionowaty.
Zapiekamy w piekarniku ok 20 minut w 200 stopniach.
Życzę Wam smacznego!
Karjalanpiirakkat
Ingredients:
filling
- 100 g butter
- 0.5 liters of water
- 250 g rice
- 250 milk
- 2 teaspoons of salt
Melt butter in hot water, pour the rice and cook on low a heat.
After 30 minutes pour the milk and cook for approx 2 hours.
Be careful not to mush up burnt.
Cool down cooked filling.
dough
- 250 flour
- 250 rye flour
- 200 ml of water
- salt
- egg
Knead the dough as dumplings. Cut out circles using a glass and fill with rise-paste.
They should have a fusiform shape.
Bake in the oven for about 20 minutes at 200 degrees.
Pierwszy raz spotykam się z takim czymś , wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe spotkanie z kuchnią skandynawską.
OdpowiedzUsuńSą pyszne, ale nie rozumiem jak można jeść to z pastą jajeczną (a tak jedzą podobno najchętniej Finowie) mnie to pasuje jako podkład pod powidła :)
OdpowiedzUsuńFinowie to bardzo specyficzny naród, chyba pod każdym względem. Najpiękniejszy jest ich język.
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się te pierożki, wyglądają apetycznie. Może dorzucić jeszcze coś do mojej akcji? :P Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDorzucisz tam miało być ;)
OdpowiedzUsuńPostaram się podjąć wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ten przepis wzbudził takie zainteresowanie.