sobota, 23 listopada 2013

Pierogi karelskie /// Karjalanpiirakkat

Przepis pochodzi z  tej strony. 
Miałam okazję odświeżyć swój fiński.
Piątkowe bezmięsne danie!



Pierogi karelskie



potrzebujemy:


nadzienie


- 100 g masła

- 0.5 l wody
- 250 g ryżu
- 250 mleka
- 2 łyżeczki soli



Rozpuszczamy masło w ciepłej wodzie, wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu. Po 30 min wlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.

ciasto


- 250 mąki pszennej

- 250 mąki żytniej
- 200 ml wody

- sól
- jajko


Ciasto zagniatamy jak na pierogi. Wycinamy za pomocą szklanki okręgi które nadziewamy papką ryżową.

Powinny mieć kształt wrzecionowaty.

Zapiekamy w piekarniku ok 20 minut w 200 stopniach.


Życzę Wam smacznego!



Karjalanpiirakkat

Ingredients:

filling

- 100 g butter
- 0.5 liters of water
- 250 g rice
- 250 milk
- 2 teaspoons of salt

Melt butter in hot water, pour the rice and cook on low a heat. 
After 30 minutes pour the milk and cook for approx 2 hours.
Be careful not to mush up burnt. 
Cool down cooked filling.

dough

- 250 flour
- 250 rye flour
- 200 ml of water
- salt
- egg

Knead the dough as dumplings. Cut out circles using a glass and fill with rise-paste.
They should have a fusiform shape.

Bake in the oven for about 20 minutes at 200 degrees.


Bon apetit!



Kuchnia skandynawska 2013

7 komentarzy:

  1. Pierwszy raz spotykam się z takim czymś , wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe spotkanie z kuchnią skandynawską.

    OdpowiedzUsuń
  3. Są pyszne, ale nie rozumiem jak można jeść to z pastą jajeczną (a tak jedzą podobno najchętniej Finowie) mnie to pasuje jako podkład pod powidła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Finowie to bardzo specyficzny naród, chyba pod każdym względem. Najpiękniejszy jest ich język.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podobają mi się te pierożki, wyglądają apetycznie. Może dorzucić jeszcze coś do mojej akcji? :P Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Postaram się podjąć wyzwanie :)
    Cieszę się, że ten przepis wzbudził takie zainteresowanie.

    OdpowiedzUsuń