środa, 6 listopada 2013

Fiński naleśnik /// Finnish pancake

Naleśniki lubi chyba każdy. A teraz propozycja na takie bez smażenia. 
Lekko orzeźwiające o delikatnie cytrynowym smaku.






Fiński naleśnik

potrzebujemy: 

- 800 ml mleka (jeśli mają być bardziej śmietankowy  600 ml mleka i 200 ml 

- 2 jajka
- 400 g mąki do pieczenia 

- 150 g cukru 
- jedna lub dwie łyżeczki proszku do pieczenia 
- 100 gramów masła 
- szczypta soli 
- cukier waniliowy albo aromat cyntrynowy 



Masło stopić i ostudzić.W jednej misce umieszczamy mąkę i proszek. W drugiej misce mleko, jajka, cukier miksujemy razem. 

Cały czas mieszając dodajemy mąkę. Na końcu wlewamy masło i delikatnie łączymy wszystkie składniki razem.
Całość wylać na posmarowaną wcześniej tłuszczem blachę.


Piec ok 30-40 minut w 170 stopniach, włożyć w połowie wysokości. 

Naleśnika pokroić na kawałki i zjadac ze smakiem. Z dżemem, cukrem, owocami...

Życzę Wam smacznego!




Finnish pancake


Ingredients:

- 800 ml of milk (if they are to be more creamy 600 ml of milk and 200 ml
- 2 eggs
- 400 g flour for baking
- 150 g of sugar
- one or two teaspoons baking powder
- 100 grams of butter
- pinch of salt
- vanilla sugar or flavor cyntrynowy



Melt butter and cool it down, use it at the end. In one bowl put the flour and baking powder. In another bowlmix together milk and other ingredients.
While stirring constantly add flour and baking powder. Finally, pour the butter and gently combine all the ingredients together.
Pour over the pan (grease before).


Bake 30-40 minutes at 170 degrees.

When ready cut in to peaces and serve with jam, sugar or fruits...

Bon apetit!





  Kuchnia skandynawska 2013

2 komentarze: