czwartek, 12 marca 2015

Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny)

Czy u Was w domu ktoś testuje wasze kulinarne dzieła? U mnie tą osobą, wyrocznią, jest mój mąż. Jego kubki smakowe selekcję robią dość dokładnie i na "byle co" się nie skusi. Chociaż ten sos jego kryteriów nie spełnia (bo jest za słodki i owoce oczywiście do mięsa nie pasują) to uważam to za przepis warty uwagi.
Połączenie składników jest bardzo nieoczywiste co sprawia, że podczas degustacji nasze zmysły szaleją.


Szybko Tanio Smacznie - Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny)



Do przygotowania sosu potrzebujemy:

- 2 puszki mandarynek
- paczkę migdałów w płatkach

- majonez lub majonez/jogurt
- curry

- odrobina pieprzu cytrynowego


Mandarynki dobrze odsączyć z zalewy.
Wrzucić do miski.
Dodać majonez lub majonez z jogurtem (trochę majonezu w tym przepisie musi być... po prostu smakuje o wiele lepiej).
Dodać pieprz, curry i płatki migdałowe.
Wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się (min 2 h)


Podawać do mięs na zimno.


Szybko Tanio Smacznie - Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny)


Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V Domowy Wyrób Wielki Post 2015

1 komentarz: