Jako, że jestem fanką buraków musiałam ten przepis odtowrzyć u siebie w domu.
Najlepiej sprawdzają się buraczki ze słoika z Aldiego (Klostergarten) - w kombinacji z wszystkimi składnikami tworzą najlepszą kompozycję smakową.
Sałatkę przygotujecie w 10 minut albo szybciej (jeżeli buraki utrzecie za pomocą jakiejś maszynki).
Nie dość, że jest szybka, smaczna to śmiało można ją wykorzystać do obiadu, na przyjęcia.
Przygotujcie ją na wielkanocny obiad!
potrzebujemy:
- 2 słoiczki buraków (najlepiej sprawdzą się te z Klostergarten z Aldiego)
- 1 duży lub 2 małe ząbki cozsnku
- odrobina pieprzu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego
Buraki odcedzić i przepłukać odrobiną wody.
Zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Wymieszać.
Doprawić do smaku pieprzem i olejem.
Schłodzić w lodówce przez minimum 2h.
Przed podaniem wyjąć z lodówki.
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki :-)
OdpowiedzUsuń