sobota, 28 marca 2015
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego
Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy:
- 5-6 ziemniaków
- 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską)
- 1 cebula
- słoik groszku
- słoik czerwonej fasoli
- puszkę kukurydzy
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka
opcjonalnie: ser do zapieczenia (na wierzch)
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Polędwicę umyć i zmiksować za pomocą blendera. Razem z posiekaną cebulą podsmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu). Przyprawić cząbrem, tymiankiem oraz papryką. Dodać warzywa, koncentrat i resztę przypraw.
Naczynie żaroodporne przesmarować olejem.
Na spodzie wyłożyć ziemniaki. Następnie umieścić warstwę mięsa z sosem i na wierzchu ułożyć ponownie kartofle. Na końcu posypać żółtym serem lub użyć sera w plastrach.
Zapiekać w 180 stopniach aż ser się rozpuści i będzie lekko przypieczony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W takich chwilach bardzo, bardzo żałuję, że nie mam w mieszkaniu piekarnika :(
OdpowiedzUsuńZostaje mi tylko oglądać te pyszności na ekranie monitora ;)
http://urszulawil.blogspot.com/
Świetna zapiekanka :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń