wtorek, 10 marca 2015

Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)

Wiosenna, limonkowa wersja babki.
Bez glutenu i mleka.

Szybko Tanio Smacznie - Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)



potrzebujemy:

- skórka i sok z 2 limonek
- 200g cukru
200 g masła (temp pokojowa)
- 6 jajek
- 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji)
- 50g skorbii

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę.
Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku.
Porcjami dodawać sypkie składniki: migdały wymieszane ze skrobią i proszkiem do pieczenia.

Na samym końcu dodać sok z limonki.
Całość wymieszać.
Przełożyć do formy do pieczenia.

Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg).
Ostudzić i wyjąć z formy.

Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto.



Szybko Tanio Smacznie - Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)

Szybko Tanio Smacznie - Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)


 Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V
Wielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015

4 komentarze: