Wiosenna, limonkowa wersja babki.
Bez glutenu i mleka.
Bez glutenu i mleka.
potrzebujemy:
- skórka i sok z 2 limonek
- 200g cukru
- 200 g masła (temp pokojowa)
- 6 jajek
- 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji)
- 50g skorbii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę.
Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku.
Porcjami dodawać sypkie składniki: migdały wymieszane ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu dodać sok z limonki.
Całość wymieszać.
Przełożyć do formy do pieczenia.
Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg).
Ostudzić i wyjąć z formy.
Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto.
Wspaniała ta baba :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny i szybki przepis :)
OdpowiedzUsuńMusiała pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńależ pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń