piątek, 23 sierpnia 2013

Quiche z kurkami

Szybki pomysł na obiad czy kolację. 
Na jesienną pogodę czy może ostatnie podrygi lata, wersja z kurkami.




Szybko Tanio Smacznie - Quiche z kurkami



potrzebujemy:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 kubeczki creme fraiche
- 200g boczku/szynki wedzonej
- 5 jajek
- 400 g kurek
- świeży tymianek
- sól, pieprz


W formie do tarty rozłożyć płat ciasta francuskiego. 

Dobrze docisnąć do wszystkich brzegów, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Piec aż ciasto będzie lekko rumiane w temp 200 stopni.

Część farszu można przygotować dzień wcześniej. 

Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć  bez tłuszczu. 
Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki).
Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać dwa kubeczki creme fraiche dalej delikatnie ubijając do połączenia składników. 

Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Całość wyłożyć na wcześniej podpieczony spód. 

Zapiekać ok 40 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.


Szybko Tanio Smacznie - Quiche z kurkami









1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie quiche, więc i ten przepis z pewnością wypróbuję! Prezentuje się cudnie!

    OdpowiedzUsuń