sobota, 8 lutego 2014

Zapiekane spaetzle /// Baked spätzle

Zapiekane spaetzle



potrzebujemy:

- opakowanie spaetzli
- 30g masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- ząbek czosnku
- ser żółty
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Beszamel

W garnku rozpuscić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Powoli dodawać mleko, ząbek czosnku i gotować na małym ogniu.
Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Spaetzle ugotować wg wskazań na opakowaniu.
Wymieszać z sosem, przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego.
Posypać serem.

Zapiekać w 150 stopniach z termoobiegiem ok 20 minut.

Życzę Wam smacznego!



Baked spätzle



Ingredients:

- Packaging spaetzli
- 30g butter
- 2 tablespoons flour
- A glass of milk
- Clove of garlic
- Salt, pepper, nutmeg

Béchamel Sauce

In a saucepan melt the butter, add the flour and make a roux.
Slowly add milk, garlic clove and cook on low heat.
Season with salt, pepper and nutmeg to taste.

Spaetzle cook according to the indications on the packaging.
Stir in the sauce, put everything into a casserole dish.
Sprinkle with cheese.
Bake at 150 degrees with the convection around 20 minutes.





Walentynkowa kolacja we dwoje

1 komentarz: