wtorek, 7 kwietnia 2015

Bezglutenowa babka z musem jabłkowym

Choć prezentowaną babkę przypisałam do kategorii słodkości, to w rzeczywistości nie należy do wypieków o dużym stopniu słodyczy. Wyglądem przypomina chleb, chociaż niektórym przypomina również pasztet (nie mam pojęcia, skąd to porównanie). W składzie nie posiada ani jajek, ani laktozy. Lecz mimo tego smakuje wyśmienicie.

Szybko Tanio Smacznie - Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek, laktozy.


Do przygotowania babki potrzebujemy:


- 250 ml mleka roślinnego
- 50 g oleju roślinnego
- 100 g mąki gryczanej
- 200 g mąki z orzechów włoskich (chociaż warto wypróbować również mąkę migdałową, wówczas wypiek wydaje się być nieco lżejszy)
- proszek do pieczenia
- mus z 3 jabłek 
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

- 3 łyżki mąki z ciecierzycy



Najpierw oczyście jabłka z gniazd nasiennych oraz obierzcie je z łupiny, pokrójcie w kawałki i ugotujcie w niewielkiej ilości wody. Rozmiękczone kawałki blendujemy na jednolitą masę, po czym studzimy. W międzyczasie, gdy mus stygnie, gotujemy mleko z dodatkiem oleju oraz cukru. Otrzymaną po zagotowaniu mieszankę składników również należy ostudzić.

W następnym kroku przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dołączcie do nich płynne składniki i mus jabłkowy, aby móc całość wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem. Babkę pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 160 stopni.


Wszystkiego niesłodkiego!


Szybko Tanio Smacznie - Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek, laktozy.

Szybko Tanio Smacznie - Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek, laktozy.

Szybko Tanio Smacznie - Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek, laktozy.

Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze: