Choć prezentowaną babkę
przypisałam do kategorii słodkości, to w rzeczywistości nie należy do wypieków
o dużym stopniu słodyczy. Wyglądem przypomina chleb, chociaż niektórym
przypomina również pasztet (nie mam pojęcia, skąd to porównanie). W składzie
nie posiada ani jajek, ani laktozy. Lecz mimo tego smakuje wyśmienicie.
Do przygotowania babki potrzebujemy:
- 250 ml mleka
roślinnego
- 50 g oleju roślinnego
- 100 g mąki gryczanej
- 200 g mąki z orzechów
włoskich (chociaż warto wypróbować również mąkę migdałową, wówczas wypiek
wydaje się być nieco lżejszy)
- proszek do pieczenia
- mus z 3 jabłek
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki mąki z
ciecierzycy
Najpierw oczyście jabłka
z gniazd nasiennych oraz obierzcie je z łupiny, pokrójcie w kawałki i ugotujcie
w niewielkiej ilości wody. Rozmiękczone kawałki blendujemy na jednolitą masę,
po czym studzimy. W międzyczasie, gdy mus stygnie, gotujemy mleko z dodatkiem
oleju oraz cukru. Otrzymaną po zagotowaniu mieszankę składników również należy
ostudzić.
W następnym kroku przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dołączcie do nich płynne składniki i mus jabłkowy, aby móc całość wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem. Babkę pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Wszystkiego niesłodkiego!
Świetna babeczka :-))) bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy skład i efektowne wykonanie. :)
OdpowiedzUsuńale pycha!
OdpowiedzUsuń