sobota, 14 lutego 2015

Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka)

Szybko Tanio Smacznie - Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez laktozy)


potrzebujemy:

- 2 jabłka 
- 60 g marcepanu
- ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego
- 200g mąki migdałowej
- opakowanie proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 100g kawałki migdałów (ja użyłam takich gotowych posiekanych w kawałki)


Jabłka umyć i pokroić w kostkę.
Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem na jednolitą masę.


Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Pokolei wbijać jajka i dalej miksować.
Dodać rozpuszczony marcepan, mąkę migdałową i proszek do pieczenia.
Na sam koniec wrzucić jabłka i kawałki migdałów.
Wszystko wymieszać.

Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Sos marcepanowy:

- mleko roślinne
- kawałek marcepanu

Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem.
Całość powinna mieć lejącą konsystencję.
Po chwili zrobi się z tego coś w stylu pianki.


Szybko Tanio Smacznie - Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez laktozy)

Szybko Tanio Smacznie - Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez laktozy)

Karnawałowe Słodkości! Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

6 komentarzy:

  1. A czym zastąpić marcepan bo to jedna z niewielu rzeczy za jakimi nie przepadam :) Tak poza tym ciacho fajne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jakiś sosik czekoladowy, ale na razie nic więcej mi do głowy nie przychodzi.

      Usuń
  2. Ten sos na pewno wykorzystamy nie raz :) Świetnie połączyłaś wszystkie nasze ulubione smaki :D A bez glutenu i laktozy to już w ogóle cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie ani laktoza, ani gluten specjalnie nie przeszkadzaja, ale ciasto i tak badzo mi sie podoba!
    I sos!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń