potrzebujemy:
- 2 jabłka
- 60 g marcepanu
- ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego
- 200g mąki migdałowej
- opakowanie proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 100g kawałki migdałów (ja użyłam takich gotowych posiekanych w kawałki)
Jabłka umyć i pokroić w kostkę.
Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem na jednolitą masę.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Pokolei wbijać jajka i dalej miksować.
Dodać rozpuszczony marcepan, mąkę migdałową i proszek do pieczenia.
Na sam koniec wrzucić jabłka i kawałki migdałów.
Wszystko wymieszać.
Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sos marcepanowy:
- mleko roślinne
- kawałek marcepanu
Marcepan pokroić w kostkę i zagotować z mlekiem.
Całość powinna mieć lejącą konsystencję.
Po chwili zrobi się z tego coś w stylu pianki.
wyśmienite ciacho!
OdpowiedzUsuńA czym zastąpić marcepan bo to jedna z niewielu rzeczy za jakimi nie przepadam :) Tak poza tym ciacho fajne :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jakiś sosik czekoladowy, ale na razie nic więcej mi do głowy nie przychodzi.
UsuńTen sos na pewno wykorzystamy nie raz :) Świetnie połączyłaś wszystkie nasze ulubione smaki :D A bez glutenu i laktozy to już w ogóle cudo :)
OdpowiedzUsuńMnie ani laktoza, ani gluten specjalnie nie przeszkadzaja, ale ciasto i tak badzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńI sos!
:)
Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń