poniedziałek, 2 lutego 2015

Dwie pasty z awokado

Na punkcie awokado oszalałam - wpadłam po uszy. Cieszę się, że mojemu Mężowi też smakuje. 100g tego owocu ma ponad 200kcal, jest bogate jest w witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy. Temu wszystkiemu towarzyszy wapń, potas (więcej niż w bananie), fosfor oraz niewielkie ilości magnezu, manganu, żelaza, cynku, fosforu oraz witamin A, B2 i B3 Do tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać błonnik. To "kopalnia" tłuszczy nie nasyconych. Awokado jest po prostu zdrowe i przepyszne!

Szybko Tanio Smacznie - Dwie pasty z awokado

Pasta pierwsza - Awokado z kolendrą

Do przygotowania pasty potrzebujemy:

- 1 awokado
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- garść kolendry

Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować do utrzymania . Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem.

Szybko Tanio Smacznie - Dwie pasty z awokado

Szybko Tanio Smacznie - Dwie pasty z awokado


Pasta druga - Awokado z jajkiem (coś w stylu guacamole)

Do przygotowania pasty potrzebujemy:

- 1 awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren)
- sól, pieprz
- sok z cytryny

Akokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z pomidorów pozbyć się pestek i pokroic w drobną kostkę. Jajko pokroić i wymieszać z resztą składników. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Odstawić na chwilę do lodówki. Podawać z pieczywem. 

Szybko Tanio Smacznie - Dwie pasty z awokado

Szybko Tanio Smacznie - Dwie pasty z awokado

3 komentarze:

  1. Awokado to ja uwielbiam więc bez zastanowienia zjadłabym takie danie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado bardzo lubię i gości w mojej kuchni czasami. Pyszne propozycje i takie ładnie zielone :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam:)po awokado sięgam coraz częściej,bo polubiłam jego smak nareszcie:)))

    OdpowiedzUsuń