poniedziałek, 9 lutego 2015

Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem

W ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to - upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szamaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem.

Szybko Tanio Smacznie - Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem

Do przygotowania tortu potrzebujemy:

na biszkopt (wg Moje Wypieki)

- 226g masła
- 220 g cukru (użyłam cukru pudru)
- 5 białek
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 375g mąki
- 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie)
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
- barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton)

* wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Masło ubić na puszystą, jasną masę, dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić.
Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem.
Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać  

na krem

- kostkę masła (temperatura pokojowa)
- 220 g cukru pudru


Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.

Szybko Tanio Smacznie - Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem

Szybko Tanio Smacznie - Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem

Szybko Tanio Smacznie - Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem

Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze:

  1. Ja ten tort nazywam "Tortem ze Smerfów" ;) Dziękuję za udział w akcji "Karnawałowe Słodkości" i zachęcam do dalszego dodawania słodkich przepisów! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny :-) och i ten kolor, cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez mialam w takim kolorze biszkopt wten wekend, jest to efekt zakupu nowych barwników :) dodatkowo przekładalam tez masaminajroznorodniejkolorowymi :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń