środa, 11 lutego 2015

Kruszon z papają

Kiedy ostatnio piekłam kruszon, użyłam anczynia żaroodpornego (Pati to ten prezent od Ciebie).
Wyszło, że ciasta było sporo. 
Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić z kuleczkami papai, które stały i stały.
No i oświeciło mnie.
Kruszon z papają!



potrzebujemy:

- 1/2 kg mąki
- 3/4 kostki masła w temp. pokojowej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 3 łyżki cukru + 1 szklanka do ubicia białek
- kakao (teoretycznie 1 łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej)
- owoc (u mnie podgotowane jabłka)

Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę.
Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach.

Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao.

Na około 30 minut włożyć do lodówki.

Z białek ubić pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo cukier.


Blachę do pieczenia wykłożyć papierem.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego.
Następnie kłaść kulki papai (odsączone z syropu), ubite białka i na wierzch ponownien zetrzeć białe ciasto.

Piec ok 45 minut w 160 stopniach.





Karnawałowe Słodkości! Walentynkowe menu Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

6 komentarzy:

  1. Ciasto bardzo podobne do pleśniaka, kiedyś bardzo często gościło w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciacho :-) ale z papayą jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubię, jedno z lepszych ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiscie podobne troszke do plesniaka...
    Oj, nie jadlam wieki cale, a pamietam, ze lubilam!
    Oczywiscie w wersji mniej egzotycznej, bo z powidlami sliwkowymi...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń