Ostatnio mam fizia na punkcie słodkich ziemniaków, także już ich ciągłe wykorzystywanie nie powinno Was, drodzy czytelnicy, dziwić.
Jeżeli spojrzeć na taką pomarańczową pyrę, to jesto ona po prostu zdrowa - zero tłuszczu i cholesterolu. Sporo sodu i potasu oraz błonnika a na dodatek mamy dużo witamin (A, D - rozpuszczalne w tłuszczach, C oraz B12 i B6).
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 1 czerwoną cebulę
- 1 dużego słodkiego ziemniaka
- konfiturę z cebuli
- natkę pietruszki
- 1 łyżeczkę śmietanki kokosowej
Cebulę posiekać i podsmazyć na odrobinie tłuszczu (u mnie łyżeszka oleju kokosowego).
Gdy będzie szklista dodać pokrojonego w kostę ziemniaka i całość dalej podsmażać,
Dodać wodę (ok 2 szklanki) i ugotować do miękkości. Całość zblendować. Przełożyć do bulionówek, polać śmietanką, posypać pietruszką. Na wierzch ułożyć troche konfitury cebulowej.
Zawsze omijam bataty, zawsze mnie zaczęcają a ja je odtrącam :D
OdpowiedzUsuńa wyglądają pięknie i apetycznie!
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
ależ ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i to w dodatku moje ulubione składniki !
OdpowiedzUsuń