niedziela, 22 lutego 2015
Zupa z dyni, batatów i marchewki z dodatkiem tahiny i chilli (bez glutenu, bez laktozy)
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 1/2 dyni (u mnie butternut)
- 1/2 batata
- 2 marchewki
- 2 łyżki tahiny
- sól, pieprz
- odrobina chilli
- jogurt roslinny
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane w lodówce, więc poszło ekspresem). Warzywa wrzucić do garnka i zalć wodą.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić do smaku - dodać tahinę, sól, pieprz i posiekane chilli. (Można razjeszcze wszystko zblendować). Podawać z kleksem jogurtu roślinnego, posypane czarnym sezamem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zupę z dyni zawszę jemy na słodko ale Twoja propozycja również kusi :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCudowna zupka, taki piękny kolor.
OdpowiedzUsuńta zupa jest stworzona dla mnie, w 100% moje smaki!
OdpowiedzUsuń