Wiosna natchnęła mnie
do eksperymentu kulinarnego z łososiem. Choć wielokrotnie miałam okazję
kosztować potrawy, w których główną rolę odgrywała ryba, to kombinacja, którą
mam zamiar Wam dzisiaj przedstawić, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Tak
smacznego i soczystego łososia chyba nie mieliście jeszcze możliwości próbować.
Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:
- filet z łososia (kawałek o dowolnej wielkości)
- musztardę sarepską
- jogurt grecki
W celu stworzenia marynaty należy wymieszać musztardę z jogurtem w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Następnie tak przygotowaną zalewą natrzyjcie kawałki łososia. Ułóżcie w żaroodpornym naczyniu papier do pieczenia, a następnie połóżcie na nim rybę. Tak przyrządzone danie trzeba zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Mam nadzieję, że efekt zachwyci Was równie mocno, jak mnie.
Smacznego!
- filet z łososia (kawałek o dowolnej wielkości)
- musztardę sarepską
- jogurt grecki
W celu stworzenia marynaty należy wymieszać musztardę z jogurtem w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Następnie tak przygotowaną zalewą natrzyjcie kawałki łososia. Ułóżcie w żaroodpornym naczyniu papier do pieczenia, a następnie połóżcie na nim rybę. Tak przyrządzone danie trzeba zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Mam nadzieję, że efekt zachwyci Was równie mocno, jak mnie.
Smacznego!
ciekawy pomysł na łososia:)
OdpowiedzUsuńJako, że łososia uwielbiam z miłą chęcią wykorzystam ten przepis ! ;)
OdpowiedzUsuńProsty szybki przepis i takie lubię :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco :D
OdpowiedzUsuń