Dlaczego pulpeciki? Są szybkie w przygotowaniu i bardzo różnorodne.
Wszystko zależy na co mamy ochotę - mięsne lub wegetariańskie.
Jeżeli jesteście zainteresowani co tym razem wysmyczyłam to zapraszam Was do dalszej lektury.
Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy:
- 1 szklankę kaszy gryczanej
- 1 pierś z kurczaka
- puszkę czarnej fasoli
- 2 jajka
- sól, pieprz
- curry, bazylię, kozierdkę
- domowy sos pomidorowy
Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy 1:2 czyli 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody, chyba, że gotujecie w woreczkach).
Gotować do wchłonięcia całej wody (ok. 20 minut). Po tym czasie ostudzić.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać kaszę, przyprawy oraz jajka całość zmiksować aż konsystencja będzie jednolita. Dodac opłukaną i odsączoną czarną fasolę i wymieszać.
Formować pulpeciki, które smażymy na patelni bez tłuszczu. Potem zawartość patelni zalewamy sosem pomidorowym i podgrzewamy.
Ja zjadłam tylko w towarzystwie sosu pomidorowego.
A wy na jaki dodatek macie ochotę?
Pyszne te kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie pulpeciki :)
OdpowiedzUsuń