piątek, 29 maja 2015

Wegański serek o smaku pomidorowym z kolendrą

Pomysł na zastosowanie resztek z produkcji mleka migdałowego widziałam u kogoś na blogu (przepraszam nie pamiętam u kogo). Po kilku dniach w moje ręce wpadło opakowanie migdałów i decyzja była szybka - robimy mleko migdałowe i serek. To była dobra decyzja - pomidory, czosnek i kolendra swietnie sie razem komponują!


Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy:

- 200g płatków migdałów (zamoczonych przez noc w wodzie)
- 600 ml wody
- koncentrat pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- spora garść kolendry
- sól, pieprz do smaku

Migdały moczymy przez kilka godzin w wodzie (najlepiej przez calą noc). Następnego dnia odsączamy migdały, przepłukujemy wodą i ponownie zalewamy wodą (ok 600 ml). Całość miksujemy/ blendujemy i odszączamy na sitku z użyciem gazy (można jeszcze dodatkowo odcisnąć). Powstały płyn to mleko migdałowe. 
Pozostałą na sitku masę przenosimy do nowego pojemnika - dodajemy przyprawy, koncentrat i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy i podajemy do chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz