Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy:
- 200g płatków migdałów (zamoczonych przez noc w wodzie)
- 600 ml wody
- koncentrat pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- spora garść kolendry
- sól, pieprz do smaku
- koncentrat pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- spora garść kolendry
- sól, pieprz do smaku
Migdały moczymy przez kilka godzin w wodzie (najlepiej przez calą noc). Następnego dnia odsączamy migdały, przepłukujemy wodą i ponownie zalewamy wodą (ok 600 ml). Całość miksujemy/ blendujemy i odszączamy na sitku z użyciem gazy (można jeszcze dodatkowo odcisnąć). Powstały płyn to mleko migdałowe.
Pozostałą na sitku masę przenosimy do nowego pojemnika - dodajemy przyprawy, koncentrat i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy i podajemy do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz