środa, 13 maja 2015

Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem

Lubicie szparagi? Ja uwielbiam i każdego roku wyczekuję, aż pojawią się w sklepie czy na ryneczku. To warzywo wszechstronne - wspaniale smakuje w zupach, z makaronam, solo (z parowaru po prostu uwielbiam) czy z sosami takimi jak holenderski czy bernaise. Moja wersja jest z zaskakujacym sosem z tahiny.

Szybko Tanio Smacznie - Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem

Do przygotowania potrzebujemy:

- pęczek szparagów
- 1 łyżeczkę tahiny
- 1 łyżkę jogurtu (u mnie sojowy)
- 2 zabki czosnku
- sok z cytryny

- garść czarnego prażonego sezamu

Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy tahinę, jogurt, przecisnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem. Zjadamy gorące dodatkowo możecie zanurzać szparagi w sosie.

Szybko Tanio Smacznie - Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem

Szybko Tanio Smacznie - Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem

Szparagowe<3Love

3 komentarze: