Do przygotowania pesto potrzebujemy:
- garść świeżej rukoli
- kawałek parmezanu
- odrobina płatków migdałów
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sól i pieprz do smaku
Umytą rukolę (najlepiej pokrojoną, bo usprawni to cały proces), płatki migdałowe i przyprawy umieśccie w blenderze. Miksujcie aż całość bedzie rozdrobniona. Parmezan pokrójcie w mniejsze plastry i razem z odrobiną oliwy dodajcie go do otrzymanej zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej oliwy.
I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony.
Rewelacyjny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDo makaronu mmmm pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo wyraziste w smaku i bardzo pyszne . Idealny dodatek do makaronów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pesto :) Do makaronów, kaszy, tostów i marynaty najczęściej używam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe pesto!
OdpowiedzUsuń