Zresztą znamy to z autopsji. W dzieciństwie najczęściej bezskutecznie próbowano nas przekonać do jego smakowych i zdrowotnych właściwości.
Nic dziwnego, wszak w przedszkolach podawany był w mocno rozrzedzonej postaci, co od strony wizualnej wcale nie zachęcało do jego spożywania.
Jak zatem zachęcić do jedzenia szpinaku, szczególnie najmłodszą latorośl?
Tajemnica kryje się w jego przyrządzeniu. Szpinak znakomicie odnajduje się w relacji z czosnkiem i odrobiną tłuszczu (witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach) oraz przyprawami, a w szczególności z ziołami. Oferuje również bogate złoża witaminy C i magnezu.
Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy:
- 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok 400 g mrożonego szpinaku)
- 2 ząbki czosnku
- zioła (użyłam mieszanki ziół dalmatyńskich)
- łyżeczkę oliwy
- sól, pieprz
- bulion warzywny (ok. 500 ml)
Świeży szpinak należy dokładnie umyć na sitku, osuszyć z nadmiaru wody i oskubać z łodyżek.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz zioła.
Gdy zawartość zarumieni się, dodać szpinak i bulion.
Całość gotować na małym ogniu ok 30 minut.
W ostatni etapie ugotowany szpinak trzeba zmiksować na gęsty krem.
Tak skomponowaną zupę można podawać w towarzystwie bagietki lub z dodatkiem jogurtu naturalnego.
- 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok 400 g mrożonego szpinaku)
- 2 ząbki czosnku
- zioła (użyłam mieszanki ziół dalmatyńskich)
- łyżeczkę oliwy
- sól, pieprz
- bulion warzywny (ok. 500 ml)
Świeży szpinak należy dokładnie umyć na sitku, osuszyć z nadmiaru wody i oskubać z łodyżek.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz zioła.
Gdy zawartość zarumieni się, dodać szpinak i bulion.
Całość gotować na małym ogniu ok 30 minut.
W ostatni etapie ugotowany szpinak trzeba zmiksować na gęsty krem.
Tak skomponowaną zupę można podawać w towarzystwie bagietki lub z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Życzę smacznego!
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńW lutym zasialiśmy z chłopakiem szpinak w szklarni! Będę mieć go naprawdę sporo i na pewno wypróbuję Twój przepis :)
dariawkuchni.blogspot.com
pyszna, uwielbiam takie zupki :)
OdpowiedzUsuńJak tylko zacznie sie sezon na świeży szpinak z ogródka to na pewno będę z niego korzystać :)
OdpowiedzUsuńJak tylko zacznie sie sezon na świeży szpinak z ogródka to na pewno będę z niego korzystać :)
OdpowiedzUsuń