niedziela, 18 stycznia 2015

Zupa cebulowa

To chyba moja ulubiona jesienno-zimowa propozycja.
Kiedy za oknem pada deszcz lub śnieg.
Żadna zupa nie jest bardziej kremowa, aromatyczna, zawiesista.
Naprawdę rozgrzewa, bez dodatku wina.


Szybko Tanio Smacznie - Zupa cebulowa


potrzebujemy:

- 1 kilogram cebuli
- bulion (warzywny lub mięsny, u mnie resztki rosołku z bażanta)
- 2 marchewki
- odrobina tłuszczu do smażenia
- sól, pieprz
- świeże zioła: rozmaryn lub tymianek

opcjonalnie:

- ser pleśniowy
- chleb/grzanki



Cebulę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć.
Dodać zioła.
Im bardziej spieczona będzie, tym lepsza - nada naszej zupę bardziej głęboki, lekko karmelowy kolor.
Gdy będzie miękka, złocista, a miejscami przypieczona, dodajemy bulion, pokrojone marchewki i gotujemy całość do miękkości.
Blendujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Podajemy w bulionówkach.




Szybko Tanio Smacznie - Zupa cebulowa


Szybko Tanio Smacznie - Zupa cebulowa

Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. Zupa to moje ulubione danie :-) a cebulowej jeszcze nigdy nie robiłam, czas to zmienić :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. thanks for article, i like your blog and article
    Obat Bisul
    Obat Stroke

    OdpowiedzUsuń