środa, 8 stycznia 2014

Polędwica w zalewie pomidorowej /// Sirloin in a tomato marinade

Przepis dostałam od moich kuzynek: Agnieszki i Moniki.
Tak właśnie kończą się moje wizyty u rodziny - na wyciąganiu przepisów ;)








Polędwica w zalewie pomidorowej




potrzebujemy:


- 3 lub 4 cebule pokrojone w drobną kostkę

- ok 6 ogórków konserwowych również drobno pokrojonych
wymieszać razem

- 1kg ryby lub mięsa, ja użyłam trzy polędwice wieprzowe ugotowane w osolonej wodzie w szybkowarze.


na sos


- 3.5 szklanki wody
- 12 łyżek octu
- 1 szklankę oleju
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki soli
- 10 ziaren ziela angielskiego

- 1 słoiczek pikantnego keczupu
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego

Wszystkie składniki umieścić w sporym garnku i zagotować. Marynatą zalać mięso, dodać ogórki i cebulę. Wszystko wymieszać, ostudzić i marynować ok 2 dni w lodówce lub chłodnym miejscu.
Życzę Wam smacznego!


ps. Zamiast mięsa można dodać rybę. A z mięsem też można pokombinować  np kurczak.









Sirloin in a tomato marinade

Ingredients:

- 3-4 onions finelychopped
- 6 pickles finely chopped

mix together


for the sauce



- 3.5 cups of water
- 12 tablespoons of vinegar
- 1 cup of oil
- 6 tablespoons sugar
- 2 teaspoons of salt
- 10 grains of allspice
- 1 jar of spicy ketchup
- 1 jar of tomato puree



Place all ingredients in a big pot and bring to a boil. Pour the marinade over the meat, add the cucumbers and onions. Mix, cool and marinate about 2 days in the refrigerator or a cool place.

Bon apetit!




ps. Instead of meat, you can add fish. And when come to meat you can use chicken, pork...
Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz