Przepis otrzymałam od Mamy mojego Męża.
To taki rodzinny przepis. Szybki i zawsze się udaje.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- kostkę masła
- 1 szklankę cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki czerwonego wina (soku owocowego jeżeli pieczemy dla dzieci)
- 2 szklanki mąki
- 4 całe jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: mielone orzechy czy migdały, żurawina, rodzynki (ale nie za dużo), można drobno pokroić figi
W garnku rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy i wino
W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wino. Konsystencja powinna być jednolita - gotujemy jeszcze chwilę, aż zmniejszy się ilość alkoholu (całość powinna zgęstnieć) po czym studzimy.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy zimną masę czekoladową. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i całość wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać ciasto, Piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Życzę samej słodyczy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz