sobota, 29 listopada 2014

Beztłuszczowe placuszki gryczane ze szpinakiem

Szpinak ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje też właściwości uspokajające. Zapobiega bólom, zawrotom głowy. Jest bogatym źródłem magnezu, przeciwutleniaczy - witaminy C oraz luteiny, beta-karotenu. Ponadto znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych. Szpinak zawiera też dużo kwasu foliowego szczególnie przydatnego kobietom w ciąży. Kwas foliowy bierze udział w rozwoju układu nerwowego płodu. 


Do przygotowania placuszków potrzebujemy: 

- 1 filiżankę mąki gryczanej
- 1 filiżankę ugotowanego szpinaku
- 1 filiżankę mleka np roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyzeczkę soli
- odrobinę pieprzu
- 3/4 łyżeczki sody
- zioła (najlepiej świeże)

Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugootowany) szpinak. Na blasze do pieczenia ułożyć papier i  na niego nakładać ciasto. Całość zapiekać w 180 stopniach (termoobieg) w piekarniku. Piec ok 15 minut.




Placuszki i racuszki Wegetariański obiad IV Smaczna Jesień Wspomagam odporność

3 komentarze: