wtorek, 25 listopada 2014
Warzywne placuszki z mąki gryczanej - bezglutenowe
potrzebujemy:
- 1 filiżankę mąki gryczanej
- 1 filiżankę purre warzywnego
- 1 filiżankę mleka np roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyzeczkę soli
- odrobinę pieprzu
- 3/4 łyżeczki sody
- zioła (najlepiej świeże)
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu.
Najlepiej nakładać małe porcje ciasta wtedy łatwiej będzie obracać placuszki.
Jako puree można użyc wszystko - u mnie była to mieszanka marchewki, groszku.
Świetne będą też ze szpinakiem. Żeby purree było bardziej aromatyczne można dodac odrobinę podsmażonych: czosnku i cebulki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com - zapraszam !
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuń