Do przygotowania blachy ciasta potrzebujemy:
- 4 jaja
- 1 szklankę cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki oleju (np. z pestek winogron)
- 10 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg rodzynek lub żurawiny
- Ok. 70 dkg jabłek
Jajka i cukier ubić mikserem, stopniowo dodawać mąkę (po 1-2 łyżki) dalej mieszając. Dodawać proszek, sodę, cynamon. Stopniowo dodawać olej, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia /ew. posmarować tłuszczem i posypać kaszką manną). Wlać ciasto.
Obrać jabłka ze skórki, wykroić gniazdka nasienne, pokroić na spore kawałki i ułożyć na cieście (lekko wgnieść). Piec w temperaturze 200 stopni ok. 40-50 minut.
Czekam na Wasze wrażenia z degustacji ciasta!
Świąteczne aromaty w jednym cieście :)
OdpowiedzUsuń