- 1 kg marchewki (najlepiej bio)
- 1 dużą pomarańczę (najlepiej bio)
- mielony cynamon, mielone goździki
- cukier żelujący 2:1
Marchew obrać i utrzeć na małych oczkach a pomarańczę obrać i pokroić na cząstki
(zamiast pomarąńczy możecie użyć też kilku mandarynek).
W garnku umieścić marchew, pomarańczę oraz szklankę wody i całość ugotować.
Dodać przyprawy - cynamon, goździki i inne, na które macie ochotę.
Dodać przyprawy - cynamon, goździki i inne, na które macie ochotę.
Gotować do miękkości i zmiejszenia objętości wody i wymieszać z cukrem żelującym.
Po 5-10 minutach całość powinna stać się gęsta. Zdjąć z ognia, rozdzielić do słoików. które odstawiamy do góry dnem.
taki dżem to istny rarytas :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki dżem, robiłam z pomarańczami i z cytryną :-)
OdpowiedzUsuń