Jako dziecko nie lubiłam pulpetów, kotlecików - samo mięso, bez przypraw, jałowe, niesmaczne i twarde. Inaczej będzie jeżeli dodamy warzywa - takie danie wymaga wtedy mniej przypraw, są pulchne i rozpływają się w ustach i naprawdę się oprzeć żeby ich nie zjeść.
Do przygotowania kotlecików potrzebujmy:
- ok 400 g filetu z łososia (może być inna ryba)
- 1 szklankę kaszy jaglanej
- 1 cukinię, utartą i odsączona z nadmiaru wody
- 1 marchewka, utarta
- 2 jajka
- sól, pieprz
Ugotować szklanką kaszy jaglanej w około dwóch szklankach wody, można ją nawet rozgotować. Ostudzoną miksujemy i będziemy dodawać do kotlecików.
Z filetu zdjejmujemy skórę i rybę miksujemy na jednolitą masę (za pomocą blendera będzie najszybciej, ale możecie też rozgnieść widelcem). Dodajemy cukinię, marchew oraz przyprawy, wbijamy jajka i całość mieszamy rękoma. Połączyć z kaszą i formowac kotleciki.
Smażyć na patelni ok 10 minut z każdej strony na średnim ogniu
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń