sobota, 20 grudnia 2014

Uszka wigilijne do barszczu



Do przygotowania uszek potrzebujemy:

farsz: - grzyby
- cebulę
- sól, pieprz

Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone, posiekane grzyby dalej smażymy ok 15 minut i studzimy.

ciasto:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki wody
- sól, pieprz
- łyżka oleju

Do miski przesiać mąkę, dodać olej, przyprawy i wodę. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Z ciasta wycinamy kwadraty boku ok 4 cm i nakładamy fasz, składamy w trójkąty i formujemy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkie odrobiny oleju ok 5 minut od wypłynięcia.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Z barszczykiem będą smakowały rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak obiecałam obserwuje :)
    wesołych świat :)
    www.agnes-malinowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń