sobota, 20 grudnia 2014
Uszka wigilijne do barszczu
Do przygotowania uszek potrzebujemy:
farsz: - grzyby
- cebulę
- sól, pieprz
Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone, posiekane grzyby dalej smażymy ok 15 minut i studzimy.
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki wody
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Do miski przesiać mąkę, dodać olej, przyprawy i wodę. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Z ciasta wycinamy kwadraty boku ok 4 cm i nakładamy fasz, składamy w trójkąty i formujemy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkie odrobiny oleju ok 5 minut od wypłynięcia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z barszczykiem będą smakowały rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńTak jak obiecałam obserwuje :)
OdpowiedzUsuńwesołych świat :)
www.agnes-malinowska.blogspot.com