Kocham Finladię, język fiński, filmy braci Kaurismaki i chyba wszelką muzykę rodem z tego kraju i swoją "fińską" miłość przeniosłam tez na inne skandynawskie kraje.
Weekend spędzony na tej, prawie bezludnej, duńskiej wyspie utwierdził mnie, że Skandynawia nie jest dla mnie.
Dlaczego?
Bo to odludzie.
W ciągu dwu i pół dziennego pobytu na Rømø spotkaliśmy może kilka żywych duszyczek nie wliczając naszej 16-sto osobowej grupy turystów - kilka na plaży i kilka w sklepie.
Szału nie ma.
Depresyjnie działał na mnie widok pustych ulic.
Wszech ogarniająca pustka, zimno kłuło w oczy.
Wyspa często jest spowita w gęstej mgle lub niskich chumrach, z których sączy się jednostajnie deszcz.
Trzeba być nie lada odludkiem albo mieć jakieś uwarunkowania by w takiej okolicy mieszkać i jeszcze nie zwariować.
Może dla tego Skandynawowie piszą takie dobre kryminały?
Owszem układ idealny jak jedziemy odpocząć, ale na dłużej tam zamieszkać?!
*
Szeroka i bardzo długa plaża jest wprost stworzone do spacerów.
Wszędzie znajdziemy ścieżki rowerowe także nudzić się nie można.
No może poza sezonem.
Zresztą ruch na drodze, która przecina wyspę, jest znikomy.
*
Mimo to Rømø jest cudowna.
Ta cała pustka pozwala nam się we współczesnym świecie odnaleźć.
Polecam wszystkim - wynajęcie domku z sauną, wyciszenia się, uspokojenia myśli, spędzenia czasu na łonie natury.
(Droga prowadzi wprost na plażę)
(Droga powrotna - wjeżdżamy na ląd! My tutaj jeszcze wrócimy...)
SOS POMIDOROWY
Muszę was rozczarować - nie jest to skandynawski przepis. Będą na wyspie całe jedzenie przywieźliśmy z Niemiec. Moim zdaniem najlepszy był sos pomidorowy, który ugotował gospodarz imprezy.
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 3 puszki pomidorów albo pasaty pomidorowej
- tubkę koncentratu
- 3 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- czarne lub zielone oliwki
- sól, pieprz
Cebule i czosnek drobno pokroić, podmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pomidory i chwilę podgotować (ok 10-15 minut). Całość zblendować. Na sitko wysypać kapary i oliwki.
Solidnie przepłukać wodą i dobrze odcedzić. Wymieszać razem z sosem. Ewentualnie doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz