sobota, 3 stycznia 2015

Domowe frytki bez tłuszczu (bez glutenu, bez laktozy)!

Znacie to uczucie, kiedy człowiek ma ochotę na jakiś "fast food"?
Frytki na przykład.
Przecież one w cale nie muszę być utonkane w tłuszczu.

Więc kiedy mamy ochotę na coś nie zdrowe, zróbmy to w wersji light. 
Nie będzie potem wyrzutów ile to pustych kalorii zjedliśmy!





potrzebujemy:

- kilka ziemniaków
- sól, pieprz
- świeże/suszone zioła


Ziemniaki obrać i pokroić w słupki.
Umyć, osuszyć i wsypać do miski.
Dodać przyprawy - sól, pieprz i najlepiej świeże zioła (bazylię, pietruszkę, rozmaryn), ale suszone też będą super.
Całość zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok 20-30 minut aż będą miękkie.


Możemy je ugotować w garnku na parze lub w parowarze (zajęło mi to ok 15 minut).




Zdrowy obiad

5 komentarzy:

  1. frytkami bym tego nie nazwała...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają o wiele lepiej niż tradycyjne frytki, dodaję do zakładek, bo chętnie wypróbuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też często piekę frytki w piekarniku, dużo zdrowsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ziemniaczki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie frytki można zajadać ze smakiem, bez wyrzutów sumienia!

    OdpowiedzUsuń