środa, 2 lipca 2014

Lody nutellowo-czekoladowe

Kremowe, czekoladowe i słodkie!!!
Takie są te lody.


Szybko Tanio Smacznie - Lody nutellowo czekoladowe




do przygotowania litra lodów potrzebujemy:

- 500 ml mleka (u mnie 1.5%)

- 2 duże łyżki Nutelli
- kubeczek 200ml kremówki
- tabliczkę gorzkiej czekolady

- 3 żótka

- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml likieru
 


Proces przygotowania lodów zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a żółtka miksujemy z cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy.
Ubite żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego  mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni - na tym etapie produkcji musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie otrzymamy coś na kształt jajecznicy. Gdy płyn zacznie gęstnieć, zestawiamy garnek z palnika i studzimy.
Następnie dodajemy stopioną czekoladę i likier. Całość przelać do pojemnika, który należy umieścić w zamrażarce przez noc, mieszając je w miarę regularnych odstępach (co 30 minut).

Lody wyjąć ok 10-15 minut przed podaniem.


Szybko Tanio Smacznie - Lody nutellowo czekoladowe

Szybko Tanio Smacznie - Lody nutellowo czekoladowe





Lody, lody dla ochłody Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni! Akcja lodowa 2014 Akcja lodowa 2014

1 komentarz: