Kremowe, czekoladowe i słodkie!!!
do przygotowania litra lodów potrzebujemy:
- 500 ml mleka (u mnie 1.5%)
- 2 duże łyżki Nutelli
- 500 ml mleka (u mnie 1.5%)
- 2 duże łyżki Nutelli
- kubeczek 200ml kremówki
- tabliczkę gorzkiej czekolady
- 3 żótka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml likieru
- 3 żótka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml likieru
Proces
przygotowania lodów zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem śmietany
kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a żółtka miksujemy z cukrem aż do
otrzymania jasnej i puszystej masy.
Ubite żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni - na tym etapie produkcji musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie otrzymamy coś na kształt jajecznicy. Gdy płyn zacznie gęstnieć, zestawiamy garnek z palnika i studzimy.
Następnie dodajemy stopioną czekoladę i likier. Całość przelać do pojemnika, który należy umieścić w zamrażarce przez noc, mieszając je w miarę regularnych odstępach (co 30 minut).
Lody wyjąć ok 10-15 minut przed podaniem.
Ubite żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni - na tym etapie produkcji musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie otrzymamy coś na kształt jajecznicy. Gdy płyn zacznie gęstnieć, zestawiamy garnek z palnika i studzimy.
Następnie dodajemy stopioną czekoladę i likier. Całość przelać do pojemnika, który należy umieścić w zamrażarce przez noc, mieszając je w miarę regularnych odstępach (co 30 minut).
Lody wyjąć ok 10-15 minut przed podaniem.
grrr... jakie słodkości wspaniałe!
OdpowiedzUsuń