środa, 28 stycznia 2015

Kruszon z jabłkami

Kruszon? Znany też pod nazwą pleśniak. Delikatna skorupka na wierzchu, słodka pianka, soczysty owoc i kruchy spód. Najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Z dzieciństwa pamiętam to ciasto pieczone z domowym agrestem, ale czasami gdy nie było w domu pasujących owoców używaliśmy domowych konfitur.

Szybko Tanio Smacznie - Kruszon z jabłkami

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

- 1/2 kg mąki
- 3/4 kostki masła w temp. pokojowej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 3 łyżki cukru + 1 szklanka do ubicia białek
- kakao (teoretycznie 1 łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej)
- owoc (u mnie podgotowane jabłka)

Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo cukier.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (chociaż kiedyś tego mi zabrakło i papier z drukarki się świetnie sprawdził). Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie położyć jabłka, ubite białka i na wierzch zetrzeć ponownie białe ciasto. 
Piec ok 45 minut w 160 stopniach.


Szybko Tanio Smacznie - Kruszon z jabłkami

Szybko Tanio Smacznie - Kruszon z jabłkami

Szybko Tanio Smacznie - Kruszon z jabłkami

Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze:

  1. Pyszne ciacho. Bardzo je wszyscy u mnie lubią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w dzieciństwie na coś takiego mówiono pleśniak :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W Poznaniu nazywają to skubańcem, ale nazwa pleśniak też nie jest mi obca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też znany pod nazwą pleśniak. Mniejsza o nazwę, ważne, że jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń