Eksperyment!
Zielona dynia hokkaido.
Stąd taki mało dyniowy kolor, ale smak jak zwykle przepyszny.
Zielona dynia hokkaido.
Stąd taki mało dyniowy kolor, ale smak jak zwykle przepyszny.
potrzebujemy:
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 dynia
- 1/2 selera
- 600 - 800 ml wody
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
- jogurt sojowy naturalny
- prażone pestki dyni
- odrobina świeżo posiekanej kolendry
W rozgrzanym garnku podsmazyć krótko cebulę.
Dodać seler, dynię i całość próżyćkrótko na małym ogniu.
Dodać wodę (najlepiej gorącą) i gotować ok 30 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będa miękkie zblendować na gładką, gęstą zupę.
Przprawić do smaku (dodać posiekaną kolendrę lub nie).
Podawać gorące udekorowane kleksem jogurtu i pestkami dyni.
Dodać wodę (najlepiej gorącą) i gotować ok 30 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będa miękkie zblendować na gładką, gęstą zupę.
Przprawić do smaku (dodać posiekaną kolendrę lub nie).
Podawać gorące udekorowane kleksem jogurtu i pestkami dyni.
Rzeczywiście kolor mało dyniowy, ale fajny pomysł na wykorzystanie innych odmian dyni :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://jamniczakuchnia.blogspot.com
idealna na jesienne chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam krem z dyni, w takim wydaniu na pewno też by mi smakowała!
OdpowiedzUsuń